Windows XP támogatás megszűnése mit is jelent?

2014.04.27 10:50

Ön is Windows XP-t használ?

2014. április 8.: a Windows XP támogatás vége. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Az eheti F-Secure Hírekben megmutatjuk, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha nem váltunk időben egy új Windows verzióra.

Tippek és trükkök rovatunkban pedig néhány jó tanáccsal szolgálunk azoknak, akik a figyelmeztetések ellenére 2014. április 8. után is maradnak a Windows XP-t használók körében.

 

 

Windows XP: egy korszak vége?

Már bizonyára hallottuk, hogy 12 hosszú év után 2014. április 8-án a Microsoft befejezi a támogatást a világ második legnépszerűbb operációs rendszeréhez. De mit is jelent ez a még Windows XP-t használók számára?

Ahogy a Microsoft figyelmeztetésében is olvashatjuk, ha valaki ez után is ennek az operációs rendszernek a használata mellett dönt, akkor bár az illető számítógépe továbbra is működni fog, azonban sokkal sebezhetőbbé válhat a biztonsági fenyegetésekkel és vírusokkal szemben.

Ha valaki számára ez nem lenne elég nyomós érv ahhoz, hogy azonnal leváltsa a régi rendszert, akkor talán majd az a tény meggyőzi, hogy a jövőben számos alkalmazás és eszköz biztosan csak az újabb Windows verziókra lesz optimalizálva, így a régi Windows XP rendszereken nem fog működni.

Mivel is jár a támogatás vége?

A Windows nem támogatott verziói nem kapnak többé szoftverfrissítéseket, ahogy a továbbiakban biztonsági frissítéseket sem, amelyek megvédik a számítógépeket a kártékony vírusoktól, kémszoftverektől és egyéb rosszindulatú szoftverektől, amelyek hozzáférhetnek személyes adatainkhoz.

Továbbá a Windows Update a legújabb szoftverfrissítéseket is telepíti, amelyek megbízhatóbbá teszik a Windowst – például új illesztőprogramokat biztosítanak a hardvereszközökhöz. A támogatás végével azonban ezektől mind elbúcsúzhatunk.

 

A biztonsági termékek a nem frissített operációs rendszereken is nyújtanak némi védelmet, de ez közel sem elegendő. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy április 8. után a hackerek azonnal biztonsági réseket fognak keresni a rendszerben, és minden bizonnyal találni is fognak. Ezek pedig onnantól kezdve örökös nulladik napi sérülékenységek maradnak, hiszen nem lesz senki, aki befoltozná őket.

Minden harmadik PC-t érint

A Windows már többször is bejelentette a Windows XP-támogatás végét, de valamilyen okra hivatkozva korábban ezt mindig visszavonta. Most azonban véglegesnek tűnik a döntés, bár az operációs rendszer elterjedtségét tekintve még most is furcsának tűnik a bejelentés. A felmérések alapján ugyanis a világ számítógépeinek ötödén, Magyarországon pedig minden harmadik gépenmég Windows XP fut.

Mi az oka a népszerűségnek?

Az egyik oka biztosan ott keresendő, hogy a felhasználói vélemények alapján az XP még mindig remekül használható arra, amire a legtöbb ember használja: internetezni, filmet nézni, zenét hallgatni és dokumentumokat szerkeszteni.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ezek a számítógépek ötször nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint azok, amelyeken már Windows 7 vagy 8 fut.

Nem érdemes tehát tovább halogatni a dolgot, és aki megteheti, mindenképpen váltson át egy új Windows verzióra vagy vásároljon magának egy új számítógépet.

Mit tegyünk, ha továbbra is XP-t szeretnénk használni?

Tekintve, hogy több millió számítógépen még mindig ez az operációs rendszer fut, illetve hogy sokunknak bizony nincsen elegendő ideje vagy éppen pénze a váltáshoz, biztosak lehetünk benne, hogy sokan április 8. után is XP-t fognak használni.

Ha mi is közéjük tartozunk, akkor Sean Sullivannek, az F-Secure biztonsági tanácsadójának van néhány tanácsa a számunkra: "Azok, akik továbbra is XP-t fognak használni odahaza, továbbra is viszonylag megfelelő biztonsággal számolhatnak, de ehhez mindenképpen át kell gondolniuk az internetezési és számítógép-használati szokásaikat."

· Folyamatosan frissítsük az XP rendszert a végső frissítési ciklusig, de csak a megfelelő biztonsági frissítéseket engedjük-be (válasszuk ki), máskülömben a nem megfelelő frissítések tehetik tönkre a rendsezrünket.

Forduljunk szakértőhöz segítségért Mi ajánjuk az újra telepítést megfelelő beállításokkal amelyeket kikisérleteztünk, a biztonságos használathoz.

· Telepítsünk egy alternatív böngészőt - semmiképpen ne az Internet Explorert használjuk.

· Bizonyosodjunk meg róla, hogy a Microsoft Office teljesen naprakész. Vegyük figyelembe, hogy néhány régebbi Office verzió alapból futtathat olyan dolgokat, mint amilyen a Flash is. Ha régebbi verziójú Office-t használunk, akkor kezeljük szigorúbban a biztonsági beállításokat.

· Nézzük át a más gyártóktól származó szoftvereket és távolítsuk el azokat, amelyekre nincs szükségünk.

 

· Fontoljuk meg, hogy az általunk használt szoftverekhez elérhetetlenné tesszük vagy akár teljesen el is távolítjuk a böngésző bővítményeket. De legalább azt állítsuk be, hogy a böngésző mindig megkérdezze, hogy mit kezdjen az olyan dolgokkal, mint például egy PDF fájl. Személy szerint én mindig letöltöm a PDF-eket a számítógépemre és onnan nyitom meg őket.

· Szerezzünk be egy naprakész biztonsági terméket, ami rendelkezik vírusirtóval és tűzfallal is.

· Az XP-t futtató számítógépünket egy router mögül használjuk, ami egyfajta hardveres tűzfalként minimálisan segíthet a bejövő támadások ellen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ne használjuk a gépet az otthoni hálózaton kívül. Például ne csatlakoztassuk egy egyetemi hálózathoz, nyílt wifihez, hanem tartsuk a gépünket otthon a biztonságos hálózatban.

Ahogy láthatjuk, a múltban élés nem igazán könnyíti meg az életünket. De ha ez az egyetlen lehetőségünk, akkor legalább próbáljuk meg olyan biztonságosan használni a számítógépünket, amennyire csak lehet.